Gå til hovedinnhold

Hva skal vi gjøre?

Vi har kommet til botens søndag i adventstiden og dagens tekst er hentet fra Lukasevangeliet:

Mye folk dro ut for å bli døpt av Johannes, og han sa til dem: «Ormeyngel! Hvem har lært dere hvordan dere skal slippe unna den vreden som skal komme?  Så bær da frukt som svarer til omvendelsen. Og begynn ikke å si til dere selv: ‘Vi har Abraham til far.’ For jeg sier dere: Gud kan reise opp barn for Abraham av disse steinene. Øksen ligger allerede ved roten av trærne; hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hugget ned og kastet på ilden.»
    «Hva skal vi da gjøre?» spurte folk. Han svarte: «Den som har to kjortler, skal dele med den som ikke har noen, og den som har mat, skal gjøre det samme.» Det kom også noen tollere for å bli døpt, og de sa til ham: «Mester, hva skal vi gjøre?»  «Krev ikke inn mer enn det som er fastsatt», svarte han.  Også noen soldater spurte ham: «Hva skal så vi gjøre?» Og til dem sa han: «Press ikke penger av noen ved vold eller falske anklager, men nøy dere med lønnen deres.»
    Folket gikk nå med forventning, og alle tenkte i sitt stille sinn at Johannes kanskje var Messias. Da tok Johannes til orde og sa til dem alle: «Jeg døper dere med vann. Men det kommer en som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å løse sandalremmen hans. Han skal døpe dere med Den hellige ånd og ild. Han har kasteskovlen i hånden for å rense kornet på treskeplassen. Hveten skal han samle i låven sin, men agnene skal han brenne opp med en ild som aldri slukner.»
    Dette og mye annet la han folket på sinne når han forkynte budskapet for dem. (Luk. 3,7-18)


«Hva skal vi gjøre?»
Det er det viktige spørsmålet i dagens tekst.
Vi skal i dag bli ansporet til å spørre oss selv: «Hva skal jeg gjøre?»

Spørsmålet kommer på bakgrunn av det vi kaller en omvendelsestale, eller en vekkelsestale.
Døperen Johannes vil vekke folk opp fra deres religiøse søvn.
Døperen Johannes vil få folk til å se seg selv med nye øyne, ja han vil få dem til å forandre tenkemåte og angre på det de har gjort galt.

Når Johannes taler om omvendelsen, bruker han et ord som betyr «å forandre sinn». Han er opptatt av at tilhørerne må tenke annerledes enn de har gjort, og at denne endrede måten å tenke på må få dem til å føle anger overfor det gale de har gjort.

I dag er det deg og meg det gjelder, i dag er det vi som hører denne talen og blir bedt om å tenke annerledes enn vi har gjort.
Denne måten å tenke på må få konsekvenser, først og fremst at vi angrer, deretter og minst like viktig at vi forandrer oss. Vi må handle annerledes enn tidligere.
Vårt svar på den utfordringen er å stille det viktige spørsmålet – Hva skal vi gjøre?

Vi får tre svar på det.
Først svarer Johannes folk flest:
«Den som har to kjortler, skal dele med den som ikke har noen, og den som har mat, skal gjøre det samme.»

Oppfordringen er enkel – Del med deg av det du har.
Dessverre er ikke det alltid så enkelt for oss.
Johannes viser til at de som har to kjortler skal dele med seg med den som ikke har noen.
På denne tiden brukte man en kjortel utenpå et linklede, men de som var fattige hadde ikke råd til kjortel. Det betydde ikke bare at de hadde mindre å ha på seg på dagen, men de var dårligere stilt også om natten, for da tok man av seg kjortelen og la den over seg som et dekke, et pledd, en dyne.
Den som ikke hadde en kjortel risikerte å fryse om natten, fordi han ikke hadde noe å ha over seg.
Mens han som hadde to hadde en ekstra.

Hvordan ser klesskapet ditt ut?
Hjemme flyter det over. Begge klesskapene hos oss flyter over, vi har ikke bare de klærne vi trenger, men langt flere.
Vi har varme dyner til å dekke oss om natten, og vi har dyner til flere gjester.

Hvordan ser matskapet ditt ut?
Jeg vet at mange har kjøleskap som er overfylte hver eneste dag.
Vi har mer mat enn vi trenger.

Alt dette kommer av at de fleste av oss har langt mer penger enn vi trenger for å overleve, for å ha nok klær og mat, og et varmt og godt hus.

Oppfordringen til oss er å dele med oss, å gi av vår overflod til de som ikke har.
Har dere hørt om Facebook-siden Julehjelpen, Aurskog-Høland?
I slutten av november opprettet Morten Rognan siden for å hjelpe familier og enkeltpersoner i Aurskog-Høland som ikke har økonomi til det ekstra som vi ønsker i jula. De som knapt nok har råd til mat og det nødvendige til daglig, og absolutt ikke til gaver, med mindre det er de klærne man allikevel må ha akkurat nå.
Responsen har vært god, både pengegaver og matvarer gjennom flere butikker har strømmet inn.
Dette er noe av det vi kan bruke vår overflod til. Det finnes mennesker både nær oss, ja kanskje er det din nabo, og det finnes mennesker andre steder i Norge og ikke minst utover i verden som har behov for det de fleste av oss tar som en selvfølge.

I dag blir vi minnet om å dele med oss.

Johannes svarer så noen tollere:
«Krev ikke inn mer enn det som er fastsatt»

Tollerne jobbet for okkupasjonsmakten, de ble gjerne sett på som landssvikere, de var jøder som jobbet for keiseren.
Mange mente at de burde slutte i jobben sin.
Johannes sier noe annet, han oppfordrer dem til å ikke kreve inn mer i toll og avgifter enn det som er fastsatt. De skal altså ikke ta seg selv til rette og kreve inn penger til egen lomme i tillegg.
De skal ikke utnytte menneskene rundt seg, de skal være ærlige og redelige.

Vi blir altså ikke bedt om å forandre strukturer, men til å leve etter de reglene som er og ikke misbruke systemet.

Soldatene som så kommer sto trolig i tjeneste for Herodes Antipas, landshøvdingen i Galilea, de var i en enda mer fastlåst situasjon, bundet av strukturer og systemer.
Johannes svarte dem:
«Press ikke penger av noen ved vold eller falske anklager, men nøy dere med lønnen deres.»

Utnytt ikke din posisjon!
Dette trenger overhode ikke handle om soldater og krig for å ha gyldighet.
Det handler om at du og jeg, ja hver eneste en av oss har mulighet til å utnytte vår posisjon i samfunnet, og det skal vi ikke gjøre. Vi skal ikke komme i den situasjonen at vi presser et annet menneske. Dessverre kan det være fort gjort.

I høst har #metoo preget nyhetsbildet og vi har igjen og igjen sett hvordan mennesker i maktposisjoner utnytter sin stilling til å trakassere andre seksuelt. Jo større avstand mellom de to i posisjon, dess større er faren for at det oppleves som et press som er utilbørlig.

Vi blir altså minnet om å dele med oss, å ikke misbruke systemet eller utnytte vår posisjon. Alt dette handler om å forandre sinnelag, å forandre tenkemåte – lik å vende om til Gud.

Målet er ikke først og fremst at du og jeg skal bli bedre mennesker, men at vi gjennom å se hvordan vi selv er og hvem vi selv er, kan bli i stand til å møte Gud ansikt til ansikt – og til å se han som skal komme, Messias, Guds Sønn.

Johannes bemøter folkets forventning om at han kanskje er Messias med å si følgende:
«Jeg døper dere med vann. Men det kommer en som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å løse sandalremmen hans. Han skal døpe dere med Den hellige ånd og ild.»

I dag er det tid for deg og meg å rydde vei for han som skal komme i våre liv.
I dag er det tid for deg og meg å forandre vår måte å tenke på, for på den måten å vende oss til Gud. Se hva du har og hvem du er, del av din overflod, bruk systemet til det gode og bruk din posisjon til å gjøre det rette.
I dag er det tid for deg og meg til å vende blikket mot Gud og se etter Messias, Guds Sønn, vår Frelser, slik at vi kan ta imot han i våre liv.

Like lite som det var nok å være Abrahams barn er det nok å være døpt, å være en del av den kristne kirke.

Hver og en av oss må selv se Frelseren og ta imot ham i våre liv.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De tre som ble korsfestet

Den dagen Jesus ble korsfestet på Golgata, ble to menn til korsfestet, en på hver side av Jesus. To menn, som var dømt og nå måtte ta sin straff. De to var forbrytere, røvere og de måtte ta sin rettferdige straff. De visste at dette var en mulighet, når de først startet med sine forbrytelser. Det er tydelig at de to allerede tidligere hadde hørt om Jesus og visste hvem han var. Samtidig har de to helt ulike holdninger til hvem Jesus er. Den ene, han som tradisjonelt er plassert på Jesu venstre side, viser den samme holdning som de som spottet Jesus. ”Er ikke du Messias? Frels da deg selv og oss!” Røveren viser med han sier at han ikke har en anelse om hvor rett han har. Røveren viser at han ikke tror at Jesus er Messias, at han ikke tror at mannen som henger på korset ved siden av ham, vil kunne frelse ham og hele verden, ja at det er nettopp det han er på vei til å fullbyrde. Røveren, på Jesu venstre side ser, på samme måte som mange andre, ikke hvem Jesus faktisk er. Han ser ikke

Pinsedag

I år er prekenteksten hentet fra Apostelgjerningene 2,1-11. Siden jeg har fri denne pinsehelgen, har jeg ikke laget noen preken over den teksten, men legger ut den prekenen jeg holdt for to år siden: Det er pinsedag! Vi feirer at Den Hellig Ånd ble utøst over menneskene. Åndens kilde er Gud selv og Ånden vitner om Jesus for oss. Ånden vil gi oss et rikere liv, en rikere forståelse av hvem Jesus er og hva det betyr for oss. Når vi lengter etter noe mer i våre liv kan det være nettopp Ånden som er svaret på vår lengsel. Hør hvordan Eivind Skeie uttrykker dette: Å, denne kilde ren som paradiset, den springer frem her like ved min fot. Å, denne strøm fra dine dype brønner gir meg tilbake helse, liv og mot. Min kropp av feber, mine sprukne lepper, mitt savn, min klage, min lengsel og min tørst. Å, denne strøm fra dine dype brønner gir meg tilbake helse, liv og mot. Du lar meg drikke. Mine sprukne lepper, min kropp av feber leskes av din trøst. Å, denne strøm fra dine dype brønner gir

En bønn i adventstiden

Etter å ha brukt et par dager med tema om å åpne opp våre hjerter for han som skal komme, vil jeg i dag gi dere en bønn for adventstiden. En bønn om at Gud må komme til oss, til hver enkelt av oss, til deg og til meg i denne førjulstiden. En bønn som kan hjelpe oss til å holde fokus på Herrens komme i en travel førjulstid. Herre, kom, gi deg selv til oss. Bare når du kommer, har vi rikdom Bare når du kommer, få vi sanne gaver. Kom med legedom for alt som har skjedd. Kom med fred til vonde minner. Kom med glede for dagen i dag. Kom med håp for framtiden. Kom med liv til våre liv. Kom med sans for det evige. Kom med styrke for våre viljer. Kom med kraft for våre tanker. Kom med kjærlighet for våre hjerter. Kom, Herre, gi deg selv til oss. Og hjelp oss, så vi kan gi oss selv til deg.  (Bønn av David Adam) Ta deg tid til å be den sakte en gang til, og hvorfor ikke la den følge deg hver dag fram til jul.