Gå til hovedinnhold

Johannes 1

1. juledag er fortsatt prologen i Johannesevangeliet med oss, Joh. 1,1-14. Her er mange muligheter for den som skal preke, og her er mange vers å grunne på for alle andre også. Jeg vil i dag peke på noen av versene og oppfordre til å grunne videre på disse ordene ut fra det. Først vil jeg minne om at i forbindelse med tekster de siste dagene har jeg flere ganger henvist til prologen, så se også 1. Joh. 1 (Julaften), Ordsp. 8 (1. juledag) og Hebr. 1 (1. juledag).
V. 1
I begynnelsen var Ordet.
Ordet var hos Gud,
og Ordet var Gud.
Alt startet hos Gud, før noe som helst var skapt og der var Ordet, Jesus Kristus, Guds Sønn. Hans liv startet ikke i Nasaret med unnfangelsen eller i Betlehem der han ble født, nei Jesu liv startet hos Gud i evigheten, før alle tider.

V. 5
Lyset skinner i mørket,
og mørket har ikke overvunnet det.

Her klinger også Jes. 9,2 (se Julaften - Jesaja 9) med om mørke og lys. Mørket har ikke overvunnet lyset. Mange mennesker opplever hvert år å gå inn i et mørke i livet i forbindelse med at de mister en av sine kjære og de aller fleste opplever samtidig at midt i det stummende mørke er det en liten strime lys. Uansett hvor mørkt det er, ja noen dager kan være i stummende mørke, allikevel vil det innimellom dukke opp et lysglimt. Det kan være et kjært minne som får en til å trekke på smilebåndet, eller det kan være noen som trekker en inn i livet i dag, et lite barn eller en venn.
Lyset skinner i mørket - det betyr at det er mørkt, men at det ikke er stummende mørkt hele tiden, innimellom kan vi skimte et lys og en dag vil det lyset ta overhånd.

V. 9
Det sanne lys,
som lyser for hvert menneske,
kom nå til verden.

Så kommer da det lyset som skal lyse for oss alle - ja, det er allerede kommet en mørk natt i Betlehem for over 2000 år siden, kom Gud til verden, det sanne lys kom til oss. Dette lyset kan vi alle få øye på og det lyset kan vi la skinne i våre liv, midt i sorg og smerte, midt i glede og jubel. Hver dag kan dette lyset få være med oss.
V. 12
Men alle som tok imot ham,
dem ga han rett til å bli Guds barn,
de som tror på hans navn.

At Gud ble menneske er noe de fleste av oss har hørt mange ganger, ja, så mange ganger at vi nesten er lei det og knapt tar det inn over oss lenger. Johannes påpeker at det kreves av oss å ta imot Guds Sønn, for å kunne bli Guds barn. Har du tatt imot Guds Sønn i ditt hjerte i dag? Kjenn etter og tenk etter - hva betyr det?
Gud kom til verden for deg og han vil at nettopp du skal ta imot dette og gjøre det til ditt og la denne vissheten bo i ditt hjerte og forme deg dag for dag.
 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De tre som ble korsfestet

Den dagen Jesus ble korsfestet på Golgata, ble to menn til korsfestet, en på hver side av Jesus. To menn, som var dømt og nå måtte ta sin straff. De to var forbrytere, røvere og de måtte ta sin rettferdige straff. De visste at dette var en mulighet, når de først startet med sine forbrytelser.
Det er tydelig at de to allerede tidligere hadde hørt om Jesus og visste hvem han var. Samtidig har de to helt ulike holdninger til hvem Jesus er. Den ene, han som tradisjonelt er plassert på Jesu venstre side, viser den samme holdning som de som spottet Jesus.
”Er ikke du Messias? Frels da deg selv og oss!”
Røveren viser med han sier at han ikke har en anelse om hvor rett han har. Røveren viser at han ikke tror at Jesus er Messias, at han ikke tror at mannen som henger på korset ved siden av ham, vil kunne frelse ham og hele verden, ja at det er nettopp det han er på vei til å fullbyrde. Røveren, på Jesu venstre side ser, på samme måte som mange andre, ikke hvem Jesus faktisk er. Han ser ikke Guds Sønn…

Hva skal vi gjøre?

Vi har kommet til botens søndag i adventstiden og dagens tekst er hentet fra Lukasevangeliet:
Mye folk dro ut for å bli døpt av Johannes, og han sa til dem: «Ormeyngel! Hvem har lært dere hvordan dere skal slippe unna den vreden som skal komme?  Så bær da frukt som svarer til omvendelsen. Og begynn ikke å si til dere selv: ‘Vi har Abraham til far.’ For jeg sier dere: Gud kan reise opp barn for Abraham av disse steinene. Øksen ligger allerede ved roten av trærne; hvert tre som ikke bærer god frukt, blir hugget ned og kastet på ilden.»     «Hva skal vi da gjøre?» spurte folk. Han svarte: «Den som har to kjortler, skal dele med den som ikke har noen, og den som har mat, skal gjøre det samme.» Det kom også noen tollere for å bli døpt, og de sa til ham: «Mester, hva skal vi gjøre?»  «Krev ikke inn mer enn det som er fastsatt», svarte han.  Også noen soldater spurte ham: «Hva skal så vi gjøre?» Og til dem sa han: «Press ikke penger av noen ved vold eller falske anklager, men nøy dere med løn…

En bønn i adventstiden

Etter å ha brukt et par dager med tema om å åpne opp våre hjerter for han som skal komme, vil jeg i dag gi dere en bønn for adventstiden. En bønn om at Gud må komme til oss, til hver enkelt av oss, til deg og til meg i denne førjulstiden. En bønn som kan hjelpe oss til å holde fokus på Herrens komme i en travel førjulstid.

Herre, kom, gi deg selv til oss. Bare når du kommer, har vi rikdom Bare når du kommer, få vi sanne gaver. Kom med legedom for alt som har skjedd. Kom med fred til vonde minner. Kom med glede for dagen i dag. Kom med håp for framtiden. Kom med liv til våre liv. Kom med sans for det evige. Kom med styrke for våre viljer. Kom med kraft for våre tanker. Kom med kjærlighet for våre hjerter. Kom, Herre, gi deg selv til oss. Og hjelp oss, så vi kan gi oss selv til deg.  (Bønn av David Adam)
Ta deg tid til å be den sakte en gang til, og hvorfor ikke la den følge deg hver dag fram til jul.