Gå til hovedinnhold

Et nådens år!

Søndgens prekentekst var fra evangelisten Lukas i det 4. kapittel:

Jesus kom også til Nasaret, hvor han var vokst opp, og på sabbaten gikk han inn i synagogen, slik han pleide. Da han reiste seg for å lese, rakte de ham profeten Jesajas bok. Han åpnet bokrullen og fant stedet der det står skrevet:
         
           Herrens Ånd er over meg,
           for han har salvet meg
           til å forkynne et godt budskap for fattige.
           Han har sendt meg for å rope ut
           at fanger skal få frihet
           og blinde få synet igjen,
           for å sette undertrykte fri
         
      og rope ut et nådens år fra Herren.
Så rullet han bokrullen sammen, rakte den til synagogetjeneren og satte seg. Alle i synagogen stirret spent på ham. Han begynte da med å si: «I dag er dette skriftordet blitt oppfylt mens dere hørte på.» Alle roste ham og undret seg over nådeordene som kom fra hans munn. (Luk. 4,16-22a)

«I dag er dette skriftordet blitt oppfylt, mens dere hørte på»

Jesus taler til en lydhør forsamling, som venter spent på hva han har å si. De undrer seg over det han sier, fordi de skjønner at han taler om seg selv. Han er jeg-personen i Jesajateksten. Jesus bruker teksten på seg selv og peker på at han er oppfyllelsen av den.

Teksten Jesus leste taler om at Den Hellige Ånd er over ham og har salvet ham til å forkynne og kunngjøre gledesbudskapet, evangeliet, frelse og til å rope ut et nådens år.

Jesus roper ut et nådens år fra Herren!
Vi lever i dette nådens år fortsatt.

Nådens år, eller jubelåret, var en tid for ettergivelse, en tid for sletting av gjeld.
I forhold til Gud lever vi i et slikt år hele tiden. I dag er første dag i enda et nytt kirkens år, et nådens år.
Det betyr at du har mulighet til å få din gjeld overfor Gud ettergitt – din synd og skyld kan bli tilgitt av Gud, på grunn av Jesu gjerning. Jesus har allerede betalt din gjeld, og vi lever nå i nådens år hele tiden. Du og jeg trenger bare å ta imot nåden.

Starten på ett nytt år er gjerne en tid for å se tilbake på det gamle året, det som har gått. I dag kan du se tilbake på ditt liv og har du noe som du ikke har bedt om tilgivelse for kan du gjøre det i dag.
Legg det fram for Gud i en kort bønn og kom fram til nådens bord og ta imot tilgivelsen gjennom Jesu legeme og blod i nattverden.

Kan jeg ta imot?
Gjelder dette for meg?
Jeg leste nylig en bok der en dødsdømt talte med en prest like før han skulle henrettes. Presten hadde spurt om det var noe den dødsdømte ville be om tilgivelse for. Den dødsdømte nølte, og det til tross for at han tidligere hadde skrevet flere brev til mennesker han hadde skadet på ulike måter og fortalt at han angret på det han hadde gjort.

Til slutt spør den dødsdømte «Kan Gud virkelig tilgi meg?»
Presten svarer «Ja, dersom du angrer det du har gjort, vil Gud tilgi.»
Den dødsdømte måtte spørre igjen «Gjelder det virkelig for meg også? Uansett hva jeg har gjort?»
Presten holdt fast på sitt svar, og den dødsdømte fortalte kort hva det gjaldt, og for hver ting han nevnte bad presten en kort bønn og fortalte den dødsdømte at han var tilgitt av Gud.

Presten lovet ikke mer enn han kunne holde.
Presten viste til Guds uendelige kjærlighet og den store nåde vi kan finne hos ham.

Det er første dag i enda et nådens år og Gud vil gi av sin nåde til deg og meg – vi kan ta imot.

Han som proklamerte dette nådens år sa også at «Herrens Ånd er over meg, for han har salvet meg.»
Det handler om salvingen av en profet og denne dagen i Nasaret var profeten ingen annen Jesus, han som er Profeten med stor P.

Profetene forkynte inn i samtiden, om det som skal komme og spesielt om Han som skal komme.
Profeten med stor P – Jesus Kristus – forkynte seg selv, han peker på at han er Messias, han er Menneskesønnen.

Der profetene peker på Loven og folkets lovbrudd, innskjerper Profeten Loven og viser at vi står i en enorm gjeld til Gud, en gjeld vi ikke selv kan betale tilbake.
Profetene taler om at folket må vende om til Gud, for å slippe straffen. Profeten – Jesus Kristus – forkynner frelse til alle som tar i mot ham, ja de som tror på ham skal ha evig liv. Det er Han vi skal holde oss til for å slippe straffen, som egentlig skulle komme oss til del.

Jesus har en makt og myndighet som langt overgår profetenes. Det skaper undring hos folket i synagogen i Nasaret denne dagen, og det skaper undring hos oss i dag.
Vi tar imot ham og hans budskap på så vidt forskjellige måter, til tross for at det er svært viktig for vårt liv hvordan vi tar imot Jesus.
Tror du han er Profeten, Messias, Den salvede Guds Sønn?
Tar du i mot tilgivelsen, frelsen han vil gi deg?
Dette er livsviktige spørsmål og du må svare for deg selv. Hva tror du? Vil du ta imot Guds nåde?

Jesu programtale sier også noe om hva vi kan vente av hans forkynnelse.
Han skal forkynne:
Et godt budskap for fattige
At fanger skal få frihet
Og blinde få synet igjen
At undertrykte skal bli satt fri

Det Jesus har å komme med er godt nytt for fattige, fanger, blinde og undertrykte.
Ja, men jeg er da ikke fattig eller fange eller blind eller undertrykt tenker kanskje du.
Er du ikke?

Jesus taler ikke om fattige, fanger, blinde og undertrykte i direkte forstand, men i overført betydning.
Jesus taler om oss som mangler noe i forhold til Gud – altså er fattige i forhold til Gud. Vi skal få vår rikdom i Gud, i vårt forhold til Gud.
Han taler om oss som er bundet av å gjøre det onde vi ikke vil, og dermed igjen og igjen falle i synd og gjøre Gud imot. Vi skal bli satt fri, gjennom Jesus, vår frelser.
Han taler om oss som ikke klarer å se Gud – Jesus vil gi oss synet igjen – han vil vise oss Gud, han vil åpne våre øyne, slik at vi kan se Gud.

Jesu programtale ble utbredt gjennom hans ord og gjerning, den som startet denne dagen i Nasaret med at Jesus leste teksten fra profeten Jesaja og forkynte at dette ordet nå var oppfylt.
I dag forkynner vi det videre inn i et nytt nådens år, et år der vi kan få ta imot Jesus Kristus, den salvede, Messias, Profeten.

Godt nytt Nådens år!


Ta imot Guds nåde i form av Frelseren, Jesus Kristus, i tro på at det faktisk holder også for deg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

De tre som ble korsfestet

Den dagen Jesus ble korsfestet på Golgata, ble to menn til korsfestet, en på hver side av Jesus. To menn, som var dømt og nå måtte ta sin straff. De to var forbrytere, røvere og de måtte ta sin rettferdige straff. De visste at dette var en mulighet, når de først startet med sine forbrytelser. Det er tydelig at de to allerede tidligere hadde hørt om Jesus og visste hvem han var. Samtidig har de to helt ulike holdninger til hvem Jesus er. Den ene, han som tradisjonelt er plassert på Jesu venstre side, viser den samme holdning som de som spottet Jesus. ”Er ikke du Messias? Frels da deg selv og oss!” Røveren viser med han sier at han ikke har en anelse om hvor rett han har. Røveren viser at han ikke tror at Jesus er Messias, at han ikke tror at mannen som henger på korset ved siden av ham, vil kunne frelse ham og hele verden, ja at det er nettopp det han er på vei til å fullbyrde. Røveren, på Jesu venstre side ser, på samme måte som mange andre, ikke hvem Jesus faktisk er. Han ser ikke ...

"Jeg ser, som før var blind"

Preken holdt 24. januar 2021 på radiogudstjeneste fra Bjørkelangen kirke.   Evangelieteksten er fra Joh. 9,1-7. 35b-38 Da Jesus kom gående, så han en mann som var født blind. Disiplene spurte da: «Rabbi, hvem er det som har syndet, han selv eller hans foreldre, siden han ble født blind?» Jesus svarte: «Verken han eller hans foreldre har syndet. Men nå kan Guds gjerninger bli åpenbart på ham. Så lenge det er dag, må vi gjøre hans gjerninger som har sendt meg. Det kommer en natt da ingen kan arbeide. Så lenge jeg er i verden, er jeg verdens lys.» Da han hadde sagt dette, spyttet han på jorden, laget til leire med spyttet og smurte den på mannens øyne. Så sa han: «Gå og vask deg i Siloa-dammen!» Siloa betyr utsendt. Mannen gikk dit og vasket seg, og han kom tilbake seende.    Da Jesus møtte ham igjen, spurte han: «Tror du på Menneskesønnen?» Han svarte: «Hvem er han da, gode herre, så jeg kan tro på ham?» Jesus svarte: «Du har sett ham, det er han som snakker med deg...

""Jeg tror. Hjelp meg i min vantro!"

Endelig ble det mulighet for å komme sammen til gudstjeneste igjen. Her er prekenen holdt i Bjørkelangen kirke 3. søndag i advent, 7. mars 2021.  Det står skrevet i evangeliet etter Markus: En i mengden svarte: «Mester, jeg er kommet til deg med sønnen min fordi han har en ånd som gjør ham stum. Når den griper fatt i ham, kaster den ham over ende, og han fråder og skjærer tenner og blir helt stiv. Jeg ba disiplene dine drive ånden ut, men de maktet det ikke.» Da sa han til dem: «Du vantro slekt! Hvor lenge skal jeg være hos dere? Hvor lenge skal jeg holde ut med dere? Kom hit med gutten!» De kom med ham, og straks ånden fikk se Jesus, rev og slet den i gutten så han falt over ende og vred seg og frådet. Jesus spurte faren: «Hvor lenge har han hatt det slik?» «Fra han var liten gutt», svarte han. «Mange ganger har ånden kastet ham både i ild og i vann for å ta livet av ham. Men om det er mulig for deg å gjøre noe, så ha medfølelse med oss og hjelp oss!» «Om det er mulig ...